Om arbetsmiljö juristen Maria Steinberg

Om Maria

Maria Steinberg med över 40 år i branschen brinner för arbetsmiljörätt

Maria är jurist, universitetslektor och forskare i arbetsmiljörätt. Hon har arbetat deltid på Örebro universitet sedan 1987. Där har Maria bland annat utvecklat och genomfört ett stort antal kurser och föreläsningar i arbetsmiljörätt för blivande personalvetare, jurister, hälsoutvecklare, ingenjörer och socionomer samt blivande företagssköterskor. 

Docent Maria Steinberg

De senaste 16 åren har docenten Maria Steinberg utvecklat och varit ansvarig för uppdragsutbildningar i arbetsmiljörätt 15 högskolepoäng i samarbete med Arbetsmiljöforum/Metodicum. Deltagarna kommer från hela Sverige. Här möts representanter från privata sektorn, offentliga sektor, arbetsgivare och fackförbunden samt kvinnor och män.
Maria ansvarar även för andra uppdragsutbildningar i arbetsrätt och diskrimineringsrätt. 

50% av tiden

Resten av juristen Marias tid reser hon land och rike runt för att föreläst på både svenska och engelska i ämnen som skyddsombudsrätt och arbetsmiljörätt. Maria skräddarsyr även utbildningar efter era behov. 

Forskning

Marias forskningsintressen är skyddsombudsrätt och rättsliga aspekter på den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Maria har arbetat både på domstol som tingsnotarie och på det som idag kallas för Arbetsmiljöverket. Maria har också innehaft centrala fackliga styrelseuppdrag för JUSEK och SULF. Idag är hon regelbunden krönikör i tidningen Dagens arbetsmiljö och svarar på juridiska frågor i tidningen Arbetarskydd. Maria blir regelbundet intervjuad i olika medier som vill ta del av hennes åsikter om skyddsombud och arbetsmiljörätt

Metodicum

Maria har ett långt samarbete med Arbetsmiljöforum/Metodicum, där hon har kurser för skyddsombud och kurser på engelska om arbetsmiljörätt.

Andra samarbetsparter

Ett urval av samarbetspartners är KTH, PostNord, TCO och flera fackförbund. Men även direkt mot andra företag. 

Dialogpedagogik

Maria har en slags dialogpedagogik där hon bjuder in till livliga diskussioner. Varje kund får ett eget utarbetat PowerPoint bildspel med åhörarkopior.

Zoom

Under Covid-19 föreläser Maria Steinberg delvis genom ZOOM.

Porträttbild på Maria Steinberg